...Σκέψεις και συναισθήματα, κέρασμα στον ταξιδιώτη...

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αναγνωστήριο και Ξωτικά

Ένα από τα αγαπημένα μου θέματα για ανάγνωση είναι οι φανταστικές ιστορίες.
Αδυναμία σε Θρύλους, Δράκους και Ξωτικά...και φυσικά σε αυτόν τον χώρο δεν κυριαρχεί μονάχα ο Τόλκιν...
Έτσι προέκυψε και η ανακάλυψη της σειράς του Τέρι Μπρούκς με τις ιστορίες των Σανάρα...!

Η επική σειρά φαντασίας του Terry Brooks ξεκίνησε το ταξίδι της το 1977, όταν εκδόθηκε το Σπαθί των Σανάρα. Ανήκε στο ίδιο είδος με τον ’ρχοντα των Δαχτυλιδιών, αλλά οι περισσότεροι εκδότες πίστευαν τότε ότι το είδος αυτό δεν είχε κανένα μέλλον. Όμως, με την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το πρώτο βιβλίο της σειράς, ο Τέρρυ Μπρουκς διέψευσε τους κριτικούς και έκτοτε έχει εμπλουτίσει τη λογοτεχνία του φανταστικού με άλλα δεκατέσσερα μυθιστορήματα του κόσμου των Σανάρα.


Η εποχή των Σανάρα ακολουθεί μια αποκάλυψη που κατάστρεψε τον παλαιό κόσμο και σχεδόν εξολόθρευσε όλους τους κατοίκους του. Χίλια χρόνια αγριότητας και βαρβαρότητας ολοκληρώθηκαν στην αρχή της σειράς με την εμφάνιση ενός νέου πολιτισμού, στον οποίο η μαγεία αντικατέστησε την επιστήμη ως κυρίαρχη πηγή δύναμης. Ένα συμβούλιο δρυΐδων που αποτελούταν από εκπροσώπους των πιο ικανών από τις νέες φυλές -’νθρωποι, Νάνοι, Τρολ, Γνώμοι και Ξωτικά, ονόματα παρμένα από τους παλαιούς θρύλους- ξεκίνησε την επίπονη αποστολή της αναδόμησης του κόσμου, θέλοντας να βάλει ένα τέλος στους φυλετικούς πολέμους που ταλάνιζαν τους επιζώντες των αποκαλούμενων Μεγάλων Πολέμων από τον καιρό της λήξης τους.

Οι πόλεμοι όμως συνεχίζονται, αν και σε διαφορετική μορφή. Η μαγεία, όπως και η επιστήμη, είναι συχνά ευμετάβλητη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή για κακό και μπορεί να έχει θετική ή αρνητική επίδραση σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί της. Στο Σπαθί των Σανάρα, ένας δρυΐδης που είχε αλλάξει στρατόπεδο από τη σφοδρή του επιθυμία για τη δύναμη της μαγείας, προσπάθησε να χειραγωγήσει τα Τρολ και τους Γνώμους ώστε να κυριαρχήσει στις άλλες φυλές. Απέτυχε εξαιτίας του Σι Όμσφορντ, του τελευταίου απογόνου μιας οικογένειας Ξωτικών με το επώνυμο των Σανάρα. Ο Σι, με τη βοήθεια του αδελφού του και μιας μικρής ομάδας συντρόφων, κατάφερε να κρατήσει το θρυλικό σπαθί των Σανάρα και να καταστρέψει το Σκοτεινό ’ρχοντα.

Στη συνέχεια, στις Μαγικές Πέτρες των Σανάρα, ο εγγονός του ο Γουίλ αντιμετώπισε μια διαφορετική πρόκληση, η οποία απαιτούσε τη χρήση της μαγείας που ενυπήρχε μέσα σε Μαγικές Πέτρες. Οι Πέτρες αυτές άλλαξαν τη γενετική δομή του Γουίλ κι έτσι τα παιδιά του γεννήθηκαν με τη μαγεία να ρέει στο αίμα τους. Ως αποτέλεσμα, στο τρίτο βιβλίο της σειράς, το Μαγικό Τραγούδι των Σανάρα, η Μπριν και ο αδελφός της ο Τζέαρ στρατολογήθηκαν από το δρυΐδη ’λανον για να αναζητήσουν και να καταστρέψουν το Ίλντατς, το βιβλίο μαύρης μαγείας που είχε μεταμορφώσει τον ’ρχοντα Μάγο και τώρα έκανε το ίδιο στα Στοιχειά Μορντ.

Η ιστορία που ακολουθεί λαμβάνει χώρα αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Μαγικού Τραγουδιού και ήρωάς της είναι και πάλι ο Τζέαρ Όμσφορντ, ο οποίος πρέπει να συμβιβάσει την εμμονή του με το παρελθόν και τη χρήση της μαγείας που η αδελφή του τον προειδοποίησε να μην εμπιστεύεται.


Η Ρεν Όμσφορντ, απόγονος της θρυλικής γενιάς των Σανάρα, εγκαταλείπει τις περιπλανήσεις της στις Δυτικές Περιοχές για να βοηθήσει το πνεύμα του Αλάνον στον αγώνα ενάντια στην Ομοσπονδία. Αποστολή της είναι να βρει τα ξωτικά, που εδώ και εκατό χρόνια έχουν χαθεί από το πρόσωπο της γης...
Κανείς όμως δεν μπορεί να τη βοηθήσει - κανείς εκτός από την Όχεντρα, την τυφλή μάντισσα. Ακολουθώντας τη συμβουλή της, η Ρεν και ο Γκάρθ, ο περιπλανώμενος σύντροφός της, ταξιδεύουν στην ακτή του Γαλάζιου Συνόρου και στο νησί Μόρογουιντλ, πιστεύοντας πως εκεί κατοικούν ακόμα τα τελευταία ξωτικά.

(Η Κληρονομιά των Σανάρα, Βιβλίο 3
Η Ξωτική Βασίλισσα των Σανάρα)

Σημ. Καταπληκτικό βιβλίο, όπως και όλη η σειρά άλλωστε...αξίζει της προσοχής όχι μόνο από τους λάτρεις του είδους...!
Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία...
Εκδόσεις Anubis (απ' όπου δανείστηκα και τα επιμέρους στοιχεία)

Και τι καλύτερο soundtrack σε αυτό το θέμα, από την φωνή του Dio στο κομμάτι Temple of the King των Rainbow...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λογότυπο Αστραπής

zwani.com myspace graphic comments
Πατώντας

Εδώ

Θα λάβετε το λογότυπό μου
στο BLOG σας
Αστραπή