...Σκέψεις και συναισθήματα, κέρασμα στον ταξιδιώτη...

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Αστραπομαγειρέματα σε ήχους Rock

Καλό μεσημέρι & Χρόνια πολλά...!
Πως τα περάσατε την Πασχαλιά; Δεν πιστεύω να το καθαρίσατε όλο το αρνοκάτσικο; Καθότι σήμερα λέμε να φτιάξουμε κάτι με τα περισσεύματα του ψητού, αλλά με άρωμα Άπω Ανατολής...!!!

Κινέζικο λοιπόν αμνοερίφιο με ρυζάκι...και σαλάτα εποχής...!

Το λεπόν, υπολογίζουμε πόσοι νοματαίοι θα κάτσουν στην τάβλα και σήμερα κι ανάλογα βάζουμε τα εξής υλικά:

1πιπεριά πράσινη, 1 κίτρινη, 1 κόκκινη...μπλε δεν έχει, εξυπνούλι...!
1 κρεμμύδι ξερό, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 καρότο μεγάλο και τρυφερό...χωρίς εκείνο το ξερό κούτσουρο στην μέση...!!!
1 μέτριο σέλερι ή σπαράγγια ή 1 μήλο...κι όλα αυτά να βάλουμε ακόμη καλύτερα, θα χει πλούσια αρώματα και χρώμα...
1 κιλό περίπου ξεψαχνισμένο κρέας, απ' τον οβελία...!!!
1 φλυτζανάκι λάδι, άλλο ένα μηλόξυδο, ή απαλό γλυκό ξύδι
1 κουταλιά μουστάρδα πικάντικη, 1 μαγιονέζα και 2 μέλι θυμαρίσιο
αλατοπίπερα τα γνωστα, κατά βούληση κι επιθυμία εκάστου...!
Βάζουμε και την ανάλογη μουσική... http://youtu.be/gipG6jTb1Zs
Thin Lizzy Chinatown...και ξεκινάμε...!!!

Αρχικά, πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τα πιο σκληρά λαχανικά μας κατά μήκος πάντα, και κατόπιν τα πιο μαλακά λίγο πιο χοντρές λωρίδες...για να μην μας λιώσουν κατά το μαγείρεμα...!!!

Παίρνουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι...εναλλακτικά μια κοντή μα πλατιά κατσαρόλα...ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε πρώτα, τα σκληρά λαχανικά μέχρι να γυαλίσουν και συνεχίζουμε την διαδικασία με τα πιο μαλακά όπου τελευταίο μπαίνει το κρεμμύδι & το σκόρδο.
Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά μας...κι όσα έχετε κατά νου να προσθέσετε, είπαμε η μαγειρική θέλει τόλμη και φαντασία...και βάζουμε σχεδόν 1/2 φλυτζανάκι νερό ίσα για να βράζουν οι ατμοί και προσθέτουμε το κρέας. Ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά τώρα και μόλις αρχίζει να δένει και να κολλάει σχεδόν, ρίχνουμε και το μηλόξυδο με την μουστάρδα και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Λίγο πριν εξατμιστεί τελείως το ξύδι, βάζουμε και την μαγιονέζα ανακατεύοντας καλά να διαλυθεί και εν συνεχεία προσθέτουμε και το μέλι...αν το βλέπουμε πολύ στεγνό, ρίχνουμε μια ψιλή νεράκι όπως πριν ίσα ίσα για να πάρουμε την υγρασία των ατμών, κι ανακατεύουμε καλά για να ξεκολλήσουν κι όλες οι ουσίες γεύσης που χουν μείνει στα τοιχώματα...!!! Δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο αφού το κρέας ήδη είναι ψημένο, απλά να δέσουν οι γεύσεις με τα λαχανικά.! Σβήνουμε την φωτιά κι αφήνουμε σκεπασμένο, αλλά με προσοχή μην μας κολλήσει, αφού η βράση συνεχίζεται...!!!

Για το ρύζι μας, θέλουμε 4,5 κούπες νερό αλατισμένο...ίσως και με έναν κύβο γευστικό λαχανικών...να βράζει καλά, όπου προσθέτουμε και μια καλή κουταλιά σαφράν(κρόκο Κοζάνης) και μια ψιλή γαρύφαλλο ή κανέλα...!
Παίρνουμε ένα πολύ βαθύ τηγάνι και μεγάλο(γουόκ) εναλλακτικά πάλι κοντή κατσαρόλα αλλά στρουμπουλή, και ρίχνουμε σχεδόν μισό φλυτζανάκι καλαμποκέλαιο να ζεσταθεί, και σωτάρουμε καλά το ρύζι μέχρι να αρχίζει να αλλάζει χρώμα χωρίς να μας καεί...πάντα σε χαμηλή φωτιά αυτά...και ρίχνουμε με την μεγάλη κουτάλα της σούπας ζεστό νερό κι όσο το πίνει εμείς προσθέτουμε ανακατεύοντας να μην κολλήσει. Έχει λίγο κόπο μα αξίζει το αποτέλεσμα. Προς το τέλος του βρασμού ρίχνουμε 2-3 κουταλιές λευκό κρασί για άρωμα, δοκιμάζουμε την γεύση για τα μπαχαρικά και συμπληρώνουμε ότι λείπει, όπως αλατοπίπερα. Μόλις βράσει το ρύζι και φουσκώσει, κι αφού έχει πιεί όλα τα υγρά του το κατεβάζουμε απ την φωτιά, ρίχνουμε μια κοιυταλιά βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει και να πάει παντου, και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα...για να μαζεύει τους υδρατμούς και να μην λασπώσει...!

Σερβίρεται ζεστό/χλιαρό και σπυρωτό πασπαλισμένο με λίγη καλά τριμμένη ρίγανη ή θρούμπη. Και το κρέας μας ως συνοδεία με γαρνιτούρα μερικές φέτες ντομάτας ως διακόσμηση...!!!

Για την σαλάτα, απλά λάχανο, μαρούλι, και σως λαδολέμονο με λίγη μουστάρδα, Ή εναλλακτικά, ρόκα, σπανάκι και ψιλοκομμένο άνηθο
σε ένα μπωλ με μια κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο και 2 κουταλιές λάδι, όπου ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν τα λαχανικά και σερβίρουμε στην σαλατιέρα με μια χούφτα σπόρους κάπαρη και 2 φέτες χαλούμι κομμένες στα 4....το χαλούμι το αντικαθιστούμε με ανθότυρο ή μοτσαρέλα...!

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη...! Με τις υγείες σας...!

Σημ. η λάντζα λείπει ακόμη σε άδεια...κανονιστείτε...!!!

(η εικόνα ευρέθη μέσω google συνεπώς τα όποια δικαιώματα ανήκουν αλλού)

2 σχόλια:

astazzia είπε...

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά,
ελπίζω να ήταν μια Καλή Ανάσταση,να περάσατε όμορφα και να φορτίσατε "μπαταρίες"..!!
Λοιπόν μάστορα,δοκίμασα την συνταγή σου,αντικατέστησα την μαγιονέζα(δεν είχα και βαρέθηκα και να κάνω και να πάω να πάρω)την αντικατέστησα λοιπόν με μουστάρδα και αντί για αμνοερίφιο (δεν περίσσεψε κοκκαλάκι,δεν ήταν για χόρταση ήταν για πρόφταση) μετά το σωτάρισμα λοιπόν,τα έριξα στην γάστρα με κοτόπουλο..Να γλείφουν και τα δάκτυλά τους σου λέω..!!!
Για σαλάτα επέλεξα την εκδοχή μαρούλι ρόκα άνιθο πρόσθεσα (ροκφόρ και καρύδια}...!!!!

Να'σαι καλά chef
τα σέβη μου.!!

Nostalgos είπε...

Την Καλησπέρα μου...
Απολογούμαι που άργησα να απαντήσω, μα δεν
είχα πάρει χαμπάρι πως υπήρχε σχόλιο στην ανάρτηση... :(

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές,
χαίρομαι που σου άρεσε, μα και που έκανες την
δική σου πινελιά...!
Είπαμε, η μαγειρική είναι 70% φαντασία & 30% γνώση συνδυασμών...!

Να σαι πάντα καλά με υγεία και χαμόγελο...!!!

Λογότυπο Αστραπής

zwani.com myspace graphic comments
Πατώντας

Εδώ

Θα λάβετε το λογότυπό μου
στο BLOG σας
Αστραπή